Thursday, January 12, 2012

Tips Atau Cara-cara Untuk Elakkan Rumah Diceroboh Pencuri Atau Perompak

Hari ni kecoh kan pasal rumah Wardina Saffiyah yang di masuki perompak. Mesti trauma depa anak beranak kan. Sejak kami pindah ke kawasan perumahan teres ni kadang kala ada jugak rasa risau bila tiba waktu malam. Risau perkara macam ni la. Lebih-lebih lagi sejak terperasan yang padlock rumah ada kesan gergaji. Sejak tu lebih berhati2.

Sebelum ni tinggal kat kuarters keselamatan tu lebih terjaga sebab ada pengawal keselamatan yang selalu buat rondaan. Tambahan pulak kami tinggal rumah apartment, jiran2 terasa rapat. Pintu sebelah menyebelah, bertentangan. Lain pulak bila duduk rumah teres ni. Terasa jauh… :)

Jom baca cara-cara untuk mengelak kemasukkan pencuri/perompak:

 1. Pasang lubang intipan pada pintu utama bagi memudahkan anda melihat keadaan di luar rumah anda.
 2. Pasang rantai pada pintu utama.
 3. Pasang kunci atau padlock yang lebih selamat.
 4. Hidupkan lampu di dalam rumah apabila anda keluar dari rumah supaya disangka ada orang di dalam rumah.
 5. Hidupkan lampu dengan cahaya yang mencukupi di luar rumah dan di belakang rumah sepanjang malam hingga ke pagi.
 6. Jangan letakkan nota yang menyatakan tiada orang di rumah.
 7. Batalkan langganan sesuatu ke rumah seperti surat khabar dsb jika tiada orang di rumah.
 8. Minta bantuan jiran untuk memantau rumah kita apabila kita tidak berada di rumah.
 9. Pastikan pagar, pintu dan tingkap dikunci sebelum tidur.
 10. Jangan terlalu percaya pada built-in lock di pagar.
 11. Tingkap dan balkoni mestilah dilindungi oleh grill yang kukuh dan boleh dibuka dari dalam.
 12. Lengkapi rumah dengan sistem kawalan keselamatan. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, jika terjaga tengah malam, cuba hidupkan dan matikan balik untuk menakutkan pencuri.
 13. Pastikan kawasan di hadapan dan di belakang rumah sentiasa bersih. Potong rumput dan cantas pokok yang boleh digunakan oleh pencuri untuk bersembunyi.
 14. Jangan tinggalkan tangga, peralatan tanaman atau benda-benda lain yang boleh digunakan untuk pecah masuk ke rumah anda.
 15. Jangan buka pintu jika terdengar sesuatu bunyi pada waktu tengah malam seperti bunyi paip air dibuka atau bunyi benda jatuh.
 16. Jangan buka pintu jika didatangi oleh orang yang tidak dikenali.
 17. Maklumkan jiran atau stesyen polis yang berhampiran apabila anda meninggalkan rumah untuk jangka masa yang panjang.

APAKAH YANG HARUS ANDA LAKUKAN APABILA RUMAH DIMASUKI PENCURI?

 1. Tenang dan turuti arahan pencuri.
 2. Hidupkan alat penggera atau butang merah alarm kereta, tetapi pastikan perbuatan anda tidak disedari oleh pencuri atau dalam keadaan selamat berbuat demikian.
 3. Jika diminta untuk menyerahkan barang-barang, lakukan satu persatu bermula dengan barang-barang yang kurang bernilai.
 4. Gunakan taktik melengah-lengahkan masa, tetapi jika keadaan selamat untuk berbuat demikian.
 5. Cuba kenal pasti tanda-tanda yang ada pada pencuri, seperti parut, tahi lalat dan karekternya bagi memudahkan pihak polis membuat siasatan.
 6. Tinjau tempat-tempat untuk melarikan diri dengan selamat.
 7. Cuba hampiri benda-benda yang difikirkan boleh digunakan sebagai alat mempertahankan diri apabila keadaan terdesak.
 8. Perhatikan nombor plat, jenis dan warna kenderaan pencuri.
 9. Buat laporan ke stesyen polis yang berhampiran.

APAKAH LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN YANG LAIN?

 1. Kunci atau sorokkan semua pisau atau benda tajam yang terdapat di dapur sebelum tidur.
 2. Kalau menyewa atau mendiami rumah baru pastikan anda menukar kunci atau padlock yang baru.
 3. Sekurang-kurangnya simpan benda-benda seperti kayu hoki, baseball atau seumpamanya di bawah katil anda untuk mempertahankan diri daripada pencuri yang agresif.
 4. Jangan letak kunci di bawah pasu bunga, peti surat, alang pintu atau tepi tingkap bila keluar rumah. Lebih selamat beri kepada jiran yang kita kenal rapat.
 5. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan perkerja asing.
 6. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga cordless phone anda berada di sisi anda atau pun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.
 7. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri bagi mengelakkan mereka dijadikan tebusan.
 8. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu bilik mereka dikunci dari dalam kerana ada pencuri yang mengambil kesempatan seksual. Pastikan anda mempunyai kunci pendua in case berlaku kebakaran.
 9. Sediakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis, bomba dan sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.
 10. Berikan kerjasama sepenuhnya kepada mana-mana pihak yang menguruskan program pencegahan jenayah di tempat anda seperti pihak polis, pengawal keselamatan, JKDB dan JKKK.
 11. Sertai sebarang program yang diadakan atau dianjurkan di tempat ada bagi mengeratkan hubungan silaturrahim sesama jiran.
Info kredit untuk wangcyber

Selain info-info kat atas ni, penggunaan jenis padlock tertentu jugak penting. Jangan gunakan jenis yang murah. Biar mahal sikit asalkan berbaloi sebab ini melibatkan keselamatan kita sendiri. Nak tahu jenis padlock yang macamana harus digunakan jom baca entry ni Jangan Beli Padlock Murah Kalau Tak Nak Rumah Dimasuki Pencuri.

Nota kaki: Sekarangkan musim tahun Baru Cina, mungkin perompak ni nak ambil kesempatan.. Jadi untuk semua dan diri sendiri juga, mintak berhati-hati la yer…

No comments:

Anda juga mungkin berminat :

Blog Widget by LinkWithin